Hetkiä Kathmandussa

Hetkiä Kathmandussa.
Timo Lievosen Maaluksia ja piirustuksia Kahvila Pikkurastaassa
1.6 – 30.6.2020

 

Näyttelyn aihepiiri sijoittuu pääasiassa Kathmandun laaksoon, Nepalin pääkaupungin Kathmandun ja Bhaktaburin kaduille. Kathmandun laakso on vaikuttava paikka, jota ympäröi äärettömän hieno luonto ja taivaisiin yltävät vuoret.  Alueella on rikas käsityöläisperinne, joka näkyy erityisesti Kathmandun puuveistotaitona, tiilirakenteinen Bhaktabur on savityön keskus ja Patanissa keskeisiä ovat metalli- ja kivityöt. 

Paikka inspiroi minua maalaamaan ja pitkästä aikaa myös piirtämään tunnelmia ja vaikutelmia noilla vilkkailla kaduilla ja halusin tehdä kuvan myös Patanin maljakosta. Maljakko voi olla pelkkä matkamuisto, mutta se saattaa sisältää myös syvällisempää symboliikkaa. Toteutin piirustukset hiilipiirroksina vanerille, yhdistämällä siis kaksi puun olomuotoa. Kathmandu on vapaasti käännettynä puukaupunki tai – alue.
 

Nepalin maanjäristys 25. huhtikuuta 2015 vaati lähes 90 000 kuolonuhria ja vaikutti konkreettisesti miljooniin ihmisiin. Myös lukematon määrä rakennuksia tuhoutui, myös niitä, joita pidetään arvokkaina ihmiskunnan perinnön kannalta. Nopeasti alkuunsaatu jälleenrakennustyö on ollut valtava uurastus. Oli vaikuttavaa nähdä järistyksen tuhot ja myös ripeästi toimeenpannut korjaustyöt. Telineet ja tukipuut olivat nopeasti pystytetty tukemaan vaurioituneita rakennuksia. 
 

Nepalissa hinduismiin ja buddhismiin liittyvät rakennukset, veistokset ja maalaukset näkyvät kaupunkikuvassa runsaana.  Teoksissani en ole pyrkinyt kuvaamaan uskonnollisia aihepiirejä - veistoksia ja temppeleitä – sinänsä, en vuoria enkä turistikohteita. Kutsuisin teoksiani hetken vaikutelmiksi, joista monet on toteutettu varsin ekspressiivisesti. Ne kuvastavat yhden länsimaisen ihmisen subjektiivisia vaikutelmia Kathmandun laaksossa.

Timo Lievonen
 

Esimerkkejä Pikkurastaan aiemmistä näyttelyistä: